Polismössa och polisbil.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Älmhult

Därför omhändertog polisen inte kamphundarna

4:06 min

Det fanns inget behov av att omhänderta kamphundarna som bet i ihjäl taxen Kajsa i söndags. Det menar polisen i Älmhult.

Polisen valde i söndags att återlämna kamphundarna till sin ägare, något som Kajsas husse och matte ifrågasätter.

Polisen har inga egna uppställningsplatser för att omhänderta hundar utan måste då hyra platser, säger Jacob Lexell, förundersökningsledare vid polisen i Älmhult.

– I det här fallet kunde ägaren komma och hämta hundarna och förvara dem på ett betryggande sätt hemma. Därför var det överflödigt för oss att ta hundarna där och då.

Det är också väldigt ovanligt att hundar avlivas av polisen, säger Jacob Lexell. 

– Då ska det vara ett direkt hot, när någon håller på att bli biten och det inte finns någon annan utväg. Men i de flesta fall lugnar situationen ner sig och hunden han kopplas eller stängas in. 

Det är rättsenheten inom polisen som fattar beslut om det ska bli några påföljder efter sådana här händelser. 

– De tittar på om det är en engångsföreteelse eller om det finns risk för att det händer igen. Då kan man omhänderta hunden i ett senare skede, förse den med hundkorg eller till och med ge ägaren hundförbud.

Ägaren har nu avlivat hundarna, skriver Smålandsposten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista