Jukka visar upp sitt nya rum som han har fått.
Jukka visar upp sitt nya rum i Ljungby. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Jukka är inte hemlös längre

"Känner att mitt människovärde börjar återvända"
1:31 min

Senast vi träffade Jukka sov han under en presenning i skogen. Nu, två månader senare, har livet vänt totalt för honom.

På filmen från i mitten av september är gräset fuktigt efter en kall natt. Jukka berättar att han har supit hela natten och han visar sin presenning som han räknar med att bo under i vinter. I september var Jukka en av de runt fem hemlösa personerna i Växjö. Efter att vi berättade om Jukkas situation så har allt förändrats till det bättre.

– Jag har ju kommit tillbaka som människa både själsligt och fysiskt och känner att mitt människovärde börjar återvända. Man har ju inte det när man ligger under presenning ute i skogen som jag gjorde, säger Jukka.

Han har fått hjälp med en lägenhet på ett boende på "Våga Va" i Ljungby. Där bor fler som befinner sig i Jukkas situation och där hjälper man varandra för att inte falla tillbaka i missbruk.

Du har ju bott här tidigare, vad är det som säger att du ska klara dig den här gången?

– Dels är det väl åldern och att man börjar bli mäkta trött på att flacka runt och leva som jag har gjort. Jag har ju levt i utanförskap i över 30 år, dels med en massa anstaltsvistelser förr i tiden och nu har jag levt som hemlös i upp till 17 år. Är man här vill man göra något åt sin situation och ska komma på fötter igen, säger Jukka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".