Elisabeth Ström och advokaten Mats Ekelöf tillsammans med två ur familjen
Arbetsgivaren Elisabeth Ström, Nedjat Dolikjanin, Armina Dolikjanin och advokaten Mats Ekelöf. Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Växjö

Arminas kamp mot utvisningsbeslutet: "Jag är rädd"

Armina Dolikjanin: Makedonien är ett främmande land för mig
6:53 min

Familjen Dolikjanin har bott i Sverige i åtta år. De har fasta jobb, hus och vänner. Efter Migrationsverkets beslut om att utvisa familjen väljer de nu att kämpa vidare med hjälp av advokat.

Selma och Nedjat Dolikjanin kom till Sverige med sina fyra barn för åtta år sedan. Både Selma och Nedjat har fast heltidsjobb, de har köpt villa och äldsta dottern Armina ska ta studenten från Katedralskolan i Växjö till sommaren. Men över familjen hänger alltså ett utvisningsbeslut. Ett beslut som familjen tillsammans med en advokat har överklagat till högsta instans.

– Jag är frustrerad och rädd. Jag vill inte bli utvisad – jag vill klara min skola och ta studenten, säger Armina Dolikjanin.

Varken Armina eller någon av hennes systrar minns någonting från Makedonien och de behärskar inte språket.

– Det är ett främmande land för oss, säger hon.

Anledningen till att familjen hotas att utvisas är att Migrationsverket menar att de tjänar för lite pengar för att klara sig här. Advokaten Mats Ekelöf kämpar för familjen och han menar att hela utvisningsbeslutet vilar på helt fel grunder.

– De har kollat på lönen efter att skatten har dragits. Man ska hela tiden räkna på bruttolönen och då ligger de ju över den gräns som räcker för att få vara kvar, säger Mats Ekelöf.

Utvisningsbeslutet har nu alltså överklagats till högsta instans – Migrationsöverdomstolen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".