Varningsskylt för rådjur.
Arkivbild: Varningsskylt för rådjur. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT
Växjö

Växjökvinna förbjuds ha vilda djur hemma

En kvinna i 25-årsåldern förbjuds att ha vilda djur i sitt hem. Hon riskerar dessutom vite på 50 000 kronor om inte länsstyrelsens beslut följs, skriver Smålandsposten.

I beslutet från myndigheten står det att kvinnan "förbjuds att förmedla, sälja eller hålla apor eller viltfångade däggdjur för rehabilitering, sällskap eller hobby."

Kvinnan, som är bosatt i Växjö kommun, har tidigare utretts för jaktbrott efter att länsstyrelsen gjort en oanmäld inspektion och upptäckt att kvinnan haft ett rådjur i sitt hem i flera månader.

I samband med en inspektion sade djurskyddshandläggaren Anna Kanstrup till tidningen att man generellt inte får hålla vilda djur i sitt hem.

– Ska man göra det krävs ett tillstånd och speciell utrustning, som hägn och så vidare. Saknar man tillstånd är det klassat som ett jaktbrott, sade hon.

Kvinna fick även för tre år sedan ett strafföreläggande då hon haft sex lemurer i sitt hem – djur som beslagtogs av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista