Vinterlandskap. Snöig väg och åker.
Foto: Susanna Németh/Sveriges Radio
Kronoberg

SMHI: Varning för snö och halka

0:32 min

Vintern visar upp sig ordentligt på många håll i landet under söndagen och i början av veckan. SMHI har utfärdat flera varningar om snö och halka, bland annat i östra Kronoberg.

För östra delen av Kronoberg gäller från söndag förmiddag eller fram på dagen snöfall som fram till kvällen väntas ge 5-10 centimeter nysnö, främst i västra delen. 

SMHI har nu också utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka under söndagskvällen då det är risk för ishalka samband med uppklarning och sjunkande temperatur.

– Det finns en hel del ställen där man bör se sig för i trafiken, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI.

Det finns två områden med snö som kan ge stora mängder över landet under söndagen. Ett område ligger utefter Norrlandskusten och ett annat vid Värmland och Närke. Det rör sig söderut under morgonen och förmiddagen, ner över Götaland, enligt SMHI.
– Det finns indikationer på att det kan bli väldigt mycket på sina håll, uppåt två decimeter, men det är fortfarande osäkert, säger Kristian Silver.

Flera varningar

SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för risk för stora snömängder under söndagen. För Kronoberg gäller varningen främst östra delen av länet.

– För södra Sverige kommer det ner kallare luft bakom det här så det blir lite vintrigare, och den här snön som faller kommer att ligga kvar. Man får räkna med minusgrader i hela landet i stort sett, förutom längst ute vid kusterna, säger Silver.

Snön kommer troligen att ligga kvar under början av veckan som ser ut att bli kall. Där det kommer som mest snö finns det risk för att det blir väldigt besvärligt i trafiken, främst i Götaland och östra Svealand.
– Dels så kan det ligga ishalka under snön som faller, dels ställer själva snön till det. Där nederbörden faller som blötsnö eller regn kan det också frysa på och bli ishalka, säger Silver som uppmanar bilisterna att hålla koll på SMHI:s varningar innan de ger sig ut i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista