Regionteatern Blekinge Kronoberg i Växjö.
Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio

Skådespelarnas upprop sprider sig till Växjö

2:42 min

Ikväll står skådespelare på Regionteatern Blekinge Kronobergs scen för att protestera mot sexuella trakasserier. Uppropet #tystnadtagning har spridit sig i landet.

– Jag ställer mig självklart bakom det eftersom jag tycker att det får vara nog, det är dags att synliggöra sådana här strukturella maktutövanden, säger skådespelaren Catherine Westling.

Hon är en av nio skådespelerskor som kommer stå på regionteaterns scen i Växjö ikväll och läsa upp vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp inom film- och teatervärlden. Igår hölls manifestationen i flera svenska städer, bland annat Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Jönköping.

– Det är allt från rena sexuella övergrepp som har anmälts och som arbetsgivarna har valt att lägga ner av olika skäl, till sådant som inte är grovt, men ändå maktfullkomliga övergrepp, säger Catherine Westling om vittnesmålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista