Lars-Olof Rask (almun), Kristel Sundahl (alumn), Kristina Julin Nyquist (alumnansvarig), Lovisa Johansson (student) och Christoffer Bengtsson (student).
Lars-Olof Rask (almun), Kristel Sundahl (alumn), Kristina Julin Nyquist (alumnansvarig), Lovisa Johansson (student) och Christoffer Bengtsson (student). Foto: Jocke Wallgren, P4 Kronoberg Sveriges Radio
Växjö

Jubilerande lärosäte söker pionjärstudenter

3:28 min

Det som numera är Linnéuniversitetet började för 50 år sedan som en filial till Lunds universitet. I och med detta jubileum söker man studenter som var med från början.

Det är i samband med installationen av nya rektorn Peter Aronsson som Linnéuniversitetet bjuder in så kallade alumnistudenter som studerade under perioden 1967-1977.

– Vi satte in en annons i Smålandsposten och redan vid klockan nio på morgonen började folk höra av sig, säger Kristina Julin Nyquist, alumnansvarig på Linnéuniverstietet.

– Det har ringts mycket och mailats mycket och det är jättetrevligt, säger Kristina Julin Nyquist.

Men hur startade tanken att uppmärksamma detta?

– Dels var det några av alumnerna som hörde av sig och frågade om vi skulle göra något och jag tycker det här är jätteviktigt historiskt och veta vad vi var en gång i tiden och vad är vi idag. De som började här då var pionjärer när de började vid filialen.

Två av de hittills femtio alumner som nappat på annonsen är Kristel Sundahl och Lars-Olof Rask:

– Jag klippte ut annonsen direkt och nu är jag också anmäld, säger Kristel Sundahl.

Hur var det att vara student på den tiden?

– Det var ju väldigt enkelt. Man behövde inte anmäla sig några kurser. Man bara kom till ett registreringsmöte. Lärarna visste aldrig hur många som skulle komma. Skulle det komma fem, femtio eller hundra studenter, säger Lars Olof Rask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista