Kronoberg

Orättvist när kommunerna satsar på friskvård

1:57 min

Det är stora skillnader i hur mycket de kommunanställda i Kronoberg får i friskvårdsbidrag till gympa, styrketräning eller massage till exempel. En del får 2000 kronor per år, andra bara 500 kronor.

 – Jag går i samhallen och tränar och har gjort det i många år. Jag tycker bidraget är jättebra, men skulle vilja att det ökar lite, en tusenlapp vet jag att andra får, säger Camilla Dahlström som jobbar inom Växjö kommun.

Ljungby är den kommun i Kronoberg som har allra högst friskvårdsbidrag - 2 000 kronor per anställd och år. I Älmhult, Tingsryd och Alvesta ligger bidraget på 1 200 eller 1 000 kronor, medan man i Lessebo, Växjö, Uppvidinge och Markaryd får mellan 500 och 800 kronor per år och anställd.

Hälsa är andra saker för mig, som att läsa böcker till exempel.

Men ser man till hur många som utnyttjar bidraget så är det förhållandevis få, i vissa kommuner bara en femtedel av de anställda. Paula Högström i Växjö till exempel använder inte sitt friskvårdsbidrag på 800 kronor.

– Jag tränar inte. Jag är lat kanske. Och hälsa är andra saker för mig, som att läsa böcker.

I Markaryd får de anställda 500 kronor per år, och det är 1 500 kronor mindre än i grannkommunen Ljungby. Men personalchefen i Markaryd Göran Elgmark tycker inte man ska lägga för mycket vikt vid just friskvårdsbidraget.

– Man måste titta på helheten, vad vi ger våra anställda och vad andra ger sina. Och friskvårdsbidraget är ju en del i det. Min uppfattning är att de som använder bidraget kanske ändå skulle gå och träna och man kanske hellre skulle satsa pengar på dem som inte gör det, säger Göran Elgmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista