Staffan Käll, polis i Älmhult
Staffan Käll, polis i Älmhult. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio

Polisen efter ny trygghetsmätning: Man ska inte sova illa

1:55 min

Kronobergarna känner sig mest otrygga i hela landet, enligt BRÅ:s senaste nationella trygghetsundersökning. Men många går runt och är rädda i onödan, menar polisen.

Nyligen släpptes den årliga nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet, som visar på att nära en tredjedel av svenskarna mellan 45 och 79 år upplever stor oro över brottsligheten i samhället.

Under tisdagseftermiddagen presenterades polisens trygghetsmätning i lokalpolisområdet Ljungby, Markaryd och Älmhult, som visar på att fler är rädda för att utsättas för brott än antalet som faktiskt utsatts.

I Älmhult är tre av fyra rädda för att utsättas för brott. Samtidigt svarar 85 procent att de aldrig utsatts för brott.

– En väldigt massa människor går omkring och är rädda för att utsättas för brott trots att det egentligen finns någon uppenbar risk för det, säger Staffan Käll som är polis i Älmhult.

Han menar att det är viktigt att vara källkritisk när man tittar på tv och läser sociala medier och kontrollera om nyheten är något som berör en själv och närområdet.

– Har det hänt i Malmö, Berlin eller i Syrien - påverkar det då mitt liv i Älmhult, Ljungby eller Markaryd? Förmodligen inte, men det påverkar min upplevelse av trygghet.

– Man ska inte sova illa på nätterna och tro att imorgon kommer solen trilla ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista