Anna-Stina Stenbeck håller upp en skylt med texten "Bär en kortare kjol"
Anna-Stina Stenbeck. Bilden kommer från en film som finns på vår Facebook-sida.

Uppropet #deadline: "En självklarhet"

1:00 min

Det började med #metoo. Senast i raden av upprop är #deadline där över 4 000 kvinnliga journalister sluter samman i protest mot sexism och övergrepp. Frilansjournalisten Anna-Stina Stenbeck från Växjö tvekade inte att skriva på.

4 147 kvinnliga journalister har hittillsundertecknat uppropet #deadline efter att ha fått nog av sexism och övergrepp på landets redaktioner.

En hemlig Facebook-grupp startades i torsdags och har sedan dess samlat över 7 500 medlemmar.

Frilansjournalisten Anna-Stina Stenbeck i Växjö är en av dem som skrivit under uppropet, utan att tveka.

– Det kändes som en självklarhet när man fick läsa berättelser från andra i branschen. Jag blev chockad över att det var så utbrett.

Hon tycker att det är viktigt att ställa upp för alla kvinnor som offentligt berättar sina historier, men också att lyfta en bransch som kanske inte varit så framträdande tidigare i meetoo-rörelsen.

– Vi har hört många enskilda historier från medieprofiler men att drygt 4 000 skriver under ett och samma upprop - även om inte alla själva varit utsatta men känner igen strukturerna, gjorde att det var självklart att skriva på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista