En kvinna med kappa på sig står vid en gata i Växjö. På marken ligger snö.
Sofie Magnusson, vd för Huseby bruk. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Alvesta

Jul i november lockade tyskar och danskar till Huseby

1:43 min

Det är en månad till jul och julmarknaderna i länet duggar tätt just nu. Julmarknaden på Huseby bruk var först ut och hade final för en vecka sedan. Totalt besökte 32 000 besökare marknaden.

– Vi har inte haft så här många besökare på väldigt många år. Det är naturligtvis jätteroligt, säger Sofie Magnusson, vd för Huseby bruk.

Bland besökarna har hon börjat upptäcka en del nya grupper.

– Det kommer fler och fler yngre personer och vi ökar också våra långväga resenärer. Det är mer och mer danskar och vi har numera bussar från Tyskand som besöker oss.

Det kostar att arrrangera en stor julmarknad. Årets nota ligger på 2,5 miljoner kronor som bland annat gick till 60 parkeringsvakter, 200 julgranar och elkostnader på närmare 150 000 kronor.

Utställarna får också betala flera tusen för att stå på julmarknaden, som pågår under nio dagar. Kostnaden varierar beroende på hur stor plats man vill ha men omkring 9 000 kronor för matutställare och 6 000 kronor för de som säljer hantverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista