Skylt till Linnéuniversitetet. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kronoberg

Linnéuniversitetet inleder utredning mot anmäld lärare

"Skulle det visa sig att detta stämmer så är det oacceptabelt"
1:35 min

En inhyrd lärare på Linnéuniversitetet har anmälts av flertalet studenter och nu inleder den berörda fakulteten en utredning.

Ett antal anonyma studenter vid Linnéuniversitetet har anmält en lärare på en av universitetets utbildningar. 

Några av vittnesmålen berättar om att läraren vid flera tillfällen använt olämpligt språk mot kvinnor och kommenterat deras klädsel och utseende.

I vittnesmålen står också att läraren pratar mer om sig själv än undervisar och skämtar på studenters bekostnad. Personen ska också vid ett tillfälle ha sagt att alla i klassen är ”lite efterblivna”.

I måndags hade Linnéuniversitetets ledning ett möte om hur man ska gå vidare med anmälan. Ledningen kom fram till att den berörda fakulteten där läraren jobbar ska inleda en utredning. 

– Det ligger nu på fakulteten att nu utreda om det här skett över huvud taget, säger Thorbjörn Nilsson, chef för universitetsledningens kansli. 

Påverkan det att läraren bara är inhyrd? 

– Det beror på utfallet av utredningen. Med en anställd lärare så har vi ett arbetsgivaransvar. När det gäller externa eller inhyrda så är det enklare att avbryta relationen med den läraren.

Hur ser den berörda fakulteten på anklagelserna? 

– De ser väldigt allvarligt på detta. Skulle det visa sig att det som står i anmälan stämmer så är det ett oacceptabelt beteende, säger Thorbjörn Nilsson.

Den berörde läraren ska enligt ledningen blivit underrättad om anmälan under måndagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".