Mobiltelefon
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronoberg

Ingen ökning av polisanmälningar efter #metoo

1:52 min

Trots den senaste tidens #metoo-kampanj som uppmärksammat sexualbrott har inte anmälningarna om sexuella trakasserier i Kronobergs län ökat under den här perioden.

Sedan #metoo-kampanjens start den 15 oktober har flera tusen kvinnor i Sverige vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier både på jobbet och i privatlivet.

Men brottsanmälningarna har inte ökat. Hittills i år har 140 anmälningar om sexuellt ofredande kommit in till polisen i Kronoberg, vilket är ungefär lika många som under hela förra året.

Robert Loeffel vid polisen vill inte spekulera i varför anmälningarna inte ökat men har däremot märkt att anmälningarna brukar öka när polisen gör egna kampanjer för att uppmärksamma en viss typ av brott.

– När det gäller våld i nära relation hade polisen för några år sedan en kampanj för att minska mörkertalet. Vi brukar kunna se att det kan öka när vi berättar vad man kan göra och vad det kan leda till, säger han.

Hur ska man tänka kring att göra en polisanmälan om man har blivit ofredad? Lyssna på ljudklippet för att höra polisens råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista