Bertil Torekull och Ingvar Kamprad
Bertil Torekull och Ingvar Kamprad. Foto: Anna Littorin/TT

Efter Ekots Kamprad-miss: "Det är ett etiskt övergrepp"

3:48 min

Sveriges Radios Eko-redaktion publicerade en felaktig artikel om att Ikea-grundaren Ingvar Kamprad skulle ha gått bort. Kamprads mångårige vän, författaren Bertil Torekull, är mycket upprörd över publiceringen.

– Det är ett etiskt övergrepp av oändliga dimensioner. Att Sveriges viktigaste informationsorgan gör en sådan sak. Det är obegripligt att Sveriges Radio i Stockholm inte har instanser och regler som kan stoppa sådant, säger Bertil Torekull.

Det är bara ett par dagar sedan Bertil pratade med Ingvar i telefon. Han berättar att han tror att Ingvar Kamprad just nu mår ganska bra, men att han inte har personligen har pratat med honom i dag.

– Jag vet att han i goda vänners sällskap har njutit av förmiddagssolen. Det hälsotillstånd han har är ungefär vad man kan räkna med när man snart är 92 år gammal, säger Bertil Torekull.

P4 Kronoberg har pratat med Jakob Holmström på Ikeas pressavdelning, som bestämt tar avstånd från publiceringen och samtidigt dementerar att Kamprads hälsa har försämrats.

Vi har varit i kontakt med Ikea och bett om ursäkt.

Ekots publiceringschef Klas Wolf Watz säger till P4 Kronoberg att den felaktiga publiceringen beror på ett mänskligt misstag.

– Vi har varit i kontakt med Ikea och bett om ursäkt. Vi har också bett dem framföra den ursäkten till Ingvar Kamprad och hans familj, säger Klas Wolf Watz.

Han säger att man nu ska titta på lösningar för att undvika liknande misstag i framtiden.

– Kanske kan man konstruera det så att det kommer upp en kontrollfråga att "vill du verkligen publicera den här artikeln?". Det vill jag att vi tittar på, säger Klas Wolf Watz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista