Smitningsolyckor är svåra att utreda. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio Örebro.
Smitningsolyckor är svåra att utreda. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio Örebro.
Kronoberg

Smitningsolyckorna ökar i länet

Robert Loeffel vid polisen: "Det är mycket tragiskt"
1:36 min

Allt fler anmäler smitningsolyckor i länet. Hittills i år har nästan 1 200 smitningsfall anmälts till polisen och vilket är en stadig ökning med nästan 60 procent sedan 2015.

– Det är de rejäla smitningsolyckorna som vi har att kunna jobba med, det är där det finns vittnesuppgifter, som när folk blir påkörda. De är de fallen vi kan jobba med egentligen, säger Robert Loeffel på polisen.

I måndags kväll dog en 14-årig pojke i Trollhättan efter att ha blivit påkörd på en parkeringsplats. Föraren smet från platsen. Förra helgen blev en flicka i 15-årsåldern påkörd av en bil vid Oxtorget i Växjö som också smet från platsen. Flickan fördes till sjukhus med lindriga skador.

Smitningsolyckorna ökar. Nästan 1200 smitningsolyckor, allt från påkörda bilar på parkeringar till allvarliga olyckor, har hittills i år rapporterats till polisen. Det ska jämföras med 750 smitningsolyckor, 2015. I de allra flesta fall kan inte polisen lösa fallen.

– Det är mycket tragiskt jag tror också att många av de här ökningarna ligger på så kallade parkeringsskador. Folk kör på och bucklar till en bil. "Oj det här kostar pengar, det kostar självrisk" så väljer man avvika och inte göra rätt för sig.

Om man gör en polisanmälan, vad händer då?

– Vi tittar självklart på den för att se om det finns något vi kan utreda. I över 95 procent av fallen finns det tyvärr inget, säger Robert Loeffel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".