första advent
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Kronoberg

Inte alltid okej med julpynt från skogen

1:43 min

Inför första advent nu är det många som går ut i skogen och hämtar mossa, lavar och annat till sitt julpynt. Men det gäller att tänka sig för, för allt är inte okej att ta.

Elisabeth Ardö är chef för naturskydd på länsstyrelsen. Hon står i ett skogsparti i utkanten av Växjö där den den klassiska "ljusstakemossan" renlav växer.

Är det okej att bara plocka den eller vad gäller?

– Nja, du kan ta litegrann med försiktighet. Men du får inte ta större mängder eller till försäljning eller så att det blir sår i naturen. Ta någon tuss här och någon tuss där, säger Elisabeth Ardö.

Mossa, ris, lavar och andra växter, det är sådant som många plockar med sig hem från skogen nu inför advent för att pynta sina ljusstakar och hem.

De ovanliga och tål inte att man plockar dem

Det mesta får man ta, men med försiktighet och i små mängder, och man ska helst fråga markägaren först. Men är det i ett skyddat naturområde finns det begränsningar. Och vissa växter som är ganska vanliga i julpynt, lummer och murgröna till exempel är förbjudet att plocka.

– De är fridlysta. De ovanliga och tål inte att man plockar dem, så det är viktigt att respektera det.

Den som blir påkommen med att ha plockat fridlysta växter eller stora mängder lavar till exempel riskerar åtal, men det är få som döms. Och själv undviker Elisabeth Ardö att ta hem pynt från skogen.

– Jag har barnens gamla glaskulor i ljusstaken istället. Det är både vackert och inte så brandfarligt. Och så får den fina laven vara kvar och vara vacker ute i skogen, säger Elisabeth Ardö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista