Facebook, mobil, sociala medier
Arkivbild. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Markaryd

Uppmärksammad film kan vara förtalsbrott

1:31 min

En film på en man som går in och tittar på en motorcykel i en hästtransport på en privat tomt i Markaryds kommun har fått stor spridning i sociala medier. Men att sprida filmen kan vara ett brott i sig.

Ägaren till hästtransporten, som är den som filmat händelsen och publicerat den på Facebook, säger att han för två månader sedan fick sin fyrhjuling stulen och misstänker att samma personer åker runt i trakten för att reka.

– Så jag köpte en gammal motorcykel och ställde upp som lockbete med en kamera, säger han.

Många kanske upplever att man hänger ut personen?

– Jag tycker att det här är helt riktigt. Han har inte hos mig att göra klockan elva en vardagskväll.

Den oinbjudne gästen kan ha begått brott genom att olovligen ha gått in i ett släp på en privat tomt. Men det kan också vara brottsligt att offentliggöra en film på en person utan personens godkännande.

– Det kan bli fråga om förtalsbrott om personen som filmats känner sig oskyldigt anklagad och utpekad, säger Jacob Lexell, förundersökningsledare på polisen i Ljungby.

– Att lägga ut filmer som visar andra människor strider ju också mot personuppgiftslagen och får inte göras utan tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista