Ungdomar i Stockholm protesterar mot utvisningarna till Afghanistan tidigare i år.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bilden är tagen i Stockholm tidigare i år under en demonstration mot utvisningar till Afghanistan. Foto: Christine Olsson/TT
Växjö

Mojtaba vill stanna i Sverige – hoppas på regeringens nya förslag

1:37 min

Under tisdagen hålls en demonstration i Växjö mot utvisningarna av ensamkommande till Afghanistan. Mojtaba Alizada är en av dem som hoppas att regeringens nya lagförslag ska hjälpa honom.

– Jag tycker att det är ett jättebra förslag. Det är en till chans att få stanna, säger Mojtaba Alizada som kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan.

Han kom före den 24 november 2015, vilket innebär att han är en av dem som har större chans att få stanna i Sverige om regeringens nya lag förslag för ensamkommande går igenom i riksdagen.

Enligt förslaget ska ensamkommande unga som kom till Sverige före den 24 november och har väntat mer än 15 månader på besked om sin asylansökan få större möjlighet att stanna. Ett krav är också att personen ska fortsätta studera.

Mojtaba Alizadas situation är osäker och just nu håller han sig gömd.

– Jag känner mig jätterädd hemma och i skolan. Jag kan inte sova på nätterna, säger han.

Under tisdagen hålls en demonstration på flera platser i landet, bland annat i Växjö, där ensamkommande och flera organisationer ska protestera mot utvisningarna till Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista