Grisar i Kalvsvik, Emma Johansson
Emma Johansson och Kalvsviksgrisar. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Högtryck på närproducerad julgris

"Många vill veta varifrån grisen kommer"
2:22 min

Trots att allt fler variationer på julmat dyker upp behåller många den klassiska julgrisen på bordet. Vid gårdsbutiken i Kalvsvik är försäljningen i full gång.

De klassiska kötträtterna byts allt mer ut åt andra alternativ och vegetariska eller veganska rätter. Men många behåller ändå grisen som en slags stomme på julbordet, och det märks av på flera av gårdsbutikerna i länet som går för högtryck just nu.

– Nu är det julslakten som dragit igång så det är full rulle. Alla bokar in vad de vill ha på julbordet, säger Emma Johansson som säljer närproducerat griskött i Kalvsvik söder om Växjö.

Hon ser en trend i att kunderna i allt större utsträckning mer vill veta varifrån djuret kommer.

– Och överlag göra mycket själv hemma, som egna insaltningar och torkning av kött. Syltan är kanske undantaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".