Göta Hovrätt
Foto: Johan Nilsson/TT
Växjö

Sänkt straff för misshandel mot tiggare

0:43 min

Hovrätten sänker fängelsestraffet med ett år för de två män som misshandlade och lämnade en man i skogen efter att han inte längre ville tigga.

De två männen dömdes i Växjö tingsrätt till sex respektive fem och ett halvt års fängelse för människorov och grov misshandel. Straffen kortas nu med ett år, till fem och ett halvt års respektive fyra års fängelse. Straffet om utvisning kvarstår.

Göta hovrätt ser misshandeln som mannen utsattes för som grov, men bedömer samtidigt människorovet som mindre grovt än vad tingsrätten gjorde.

Det beror på att offret - en 57-årig man från Bulgarien, inte tvingades in i en bil med fysiskt våld, utan genom hotelser som de båda männen uttalade.

57-åringen fördes ut i skogen mellan Furuby och Dädesjö i Växjö kommun där han misshandlades kraftigt. När han hittades av privatpersoner var han så pass nerkyld att han enligt rättsläkaren skulle ha riskerat att dö om han inte kommit till sjukhus.

Mannen har berättat att han lurades till Sverige med löfte om att få jobba och tjäna pengar.

Brottet är sammanlänkat med polisens tillslag under tisdagen mot en liga som misstänks för människohandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista