Natasha Asimiadis
Natasha Asimiadis jobbar numera inom IT-branschen i Växjö. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Växjö

Inflyttade studenter lämnar Växjö efter examen

Natasha Asimiadis: Växjö är jättemysigt och har allt jag behöver
1:32 min

Bara drygt en av tio studenter som flyttar till Växjö för att studera på Linnéuniversitetet stannar kvar efter examen. Natasha Asimiadis från Lund är en av dem.

För några år sedan lämnade hon sin hemort för att studera vid Linnéuniversitetet i Växjö. Efter examen fick hon direkt jobb på ett IT-företag där hon i dag jobbar som informationsingenjör.  

– Jag tycker Växjö är en jättemysig stad som hela tiden utvecklas. Det finns också en bra arbetsmarknad med stora möjligheter inom mitt område, säger Natasha Asimiadis.

Drygt 22 procent av alla studenter som läser minst ett treårigt program vid Linnéuniversitetet i Växjö väljer att stanna kvar efter examen och jobba i kommunen. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

Den stora utmaningen är att behålla de inflyttade studenterna, något som storstäderna lyckas bäst med. I Växjö är det drygt en av tio inflyttade studenter som stannar i kommunen. Därmed hamnar Växjö i botten i jämförelse med flera andra studentstäder. 

– Jag tror den sociala biten spelar stor roll. Sen krävs det ett större nätverkande, att studenterna kommer i kontakt med företagen tidigare. Jobben finns men det gäller att man känner till dem. 

Andelen inflyttade studenter som stannar kvar efter examen

Stockholm: 65 %

Malmö: 52 %

Uppsala: 51 %

Göteborg: 51 %

Lund: 39 %

Örebro: 22 %

Jönköping: 20 %

Karlstad: 20 %

Linköping: 18 %

Umeå: 17 %

Gävle: 17 %

Falun: 16 %

Halmstad: 16 %

Västerås: 15 %

Kalmar: 14 %

Luleå: 14 %

Kristianstad: 12 %

Borås: 11 %

Växjö: 11 %

Sundsvall: 8 %

Källa: Statistiska centralbyrån 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".