Åke och Liljan tittar ute genom sin ytterdörr som är brun. Den skulle de vilja ha vit istället.
Den bruna dörren skulle paret Eckerbom vilja ha vit men kommunen säger nej. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Ljungby

Bruna 80-talsfönster i Ljungby får inte bli vita

Paret Eckerbom: Vi skulle vilja ha enhetligt vita
1:40 min

En bostadsrättsförening i Ljungby ville måla sina fönster och dörrar vita. Men föreningen hävdar att Ljungby kommun sagt nej för att det var av riksintresse att behålla dem bruna. Något kommunen förnekar.

I en bygglovsansökan till kommunen bad bostadsrättsföreningen om lov att få ändra färg på sina dörrar och fönster. Föreningen önskade att ändra dem till vita istället för de bruna som man haft sedan 80-talet. 

Men det blev nej från kommunen. Enligt styrelsen fick man som svar att det skulle vara ett riksintresse som låg bakom ett de inte skulle få vita fönster.

– Jag tycker det är konstigt att det skulle vara ett riksintresse när det handlar om en liten bostadsrättsförening i Småland som egentligen inte har något värde historiskt sätt, säger Åke Eckerbom som är en av de berörda.

Men Helena Larsson som är bygglovshandläggare på Ljungby kommun, avfärdar det påståendet. Hon säger till P4 Kronoberg att de blivit nekade på grund av att ett sådant färgskifte skulle leda till en förvanskning av området som inte skulle stämma överens med den tidstypiska karaktären av husen.

– Det känns tokigt att man inte får bestämma själv. Det är ju inga gamla hus, de byggdes 1983, menar Åkes fru, Liljan Eckerbom. 

Föreningen har nu dragit tillbaka bygglovsansökningen och fönstren kommer att förbli bruna i fortsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".