Lisa Green regionkoordinator mot människohandel i Södra Sverige. På presskonferens. Lisa har svart långärmad t-shirt och mörkbrunt hår uppsatt.
Lisa Green, regionkoordinator mot människohandel i Södra Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT
Växjö

Offren i tiggerihärvan omedvetna om att de utsatts för brott

Lisa Green: Definitionen av brottet människohandel har man ingen kännedom om
2:29 min

Efter polisens tillslag mot den liga som misstänks för människohandel, har 29 brottsoffer tagits omhand och lever nu i skyddade boenden. Flera av offren blev förvånade när polisen kom och har varit omedvetna om att de utsatts för ett brott.

– För de flesta var det en ganska stor förvåning när polisen dök upp. Somliga kände en lättnad och andra var oroliga över vad som komma skall, säger Lisa Green, regionkoordinator mot människohandel i Södra Sverige. 

– Ingen av personerna har själva definierat sig som människohandelsoffer och jag tror det beror på att det inte är så många som vet att människohandel är ett brott i Sverige. Men sen att utsattheten varit stor, är en gemensam upplevelse de har. 

De 29 personer som misstänks vara utsatta för grov organiserad brottslighet i form av människohandel, får nu hjälp med allt från boende till det mest basala som mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".