Rolf
Rolf Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Kronoberg/Kalmar

Tiggarna bodde hos Rolf – tror inte på att de utnyttjats

Frysande tiggare gjorde att Rolf lät dem flytta in hos honom
1:24 min

Fem personer begärs häktade misstänkta för människohandel i Kalmars och Kronobergs län. Polisen menar att 29 personer har utnyttjats för att tigga på flera orter i norra Kalmar län och i Växjö. Men själva håller de inte med.

Nu berättar också Rolf som de flesta bulgarerna bott hos om varför han valt att hjälpa dem och hur han ser på polisens misstankar.

– Det var ju en som satt och frös utanför Ica, det är ju några år sedan. Jag skulle tro att det är 30-40 som har kommit och åkt igen, berättar Rolf. 

I flera år har bulgarer som är i Sverige för att tigga bott i Rolfs hus i Hultsfred. Han säger att han har velat hjälpa dem som kommit hit och hans bild skiljer sig mycket från polisens. Att någon ska ha tvingat dem att tigga och tagit alla deras pengar känner han inte igen.

– Många är ju här för andra tredje fjärde gången. Om de känner sig utnyttjade varför kommer de tillbaka...? Jag har svårt för att tro det.

Även två av de bulgarer som enligt polisen har utnyttjats av ligan protesterar mot beskrivningen. Via tolk berättar de att alla jobbar för sig själva - att det är några personer som har körkort och att det är därför de kör dem till de olika affärerna där de sitter och tigger om dagarna:

– Alla jobbar för sig själva, det stämmer inte. Alla vi här är vänner och vi är tillsammans. Alla rykten som går stämmer inte, säger de till P4 Kalmar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".