Sunnerbogymnasiet. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Sunnerbogymnasiet i Ljungby. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Ljungby

Hot om vite för brister vid gymnasium

3:16 min

Ljungby kommun hotas av böter på 800 000 kronor av Skolinspektionen för brister vid Sunnerbogymnasiet. Nu behöver skolan se till att eleverna som behöver studiehandledning på sitt modersmål får det.

Orsaken till vitesförreläggandet är att de elever vid Sunnerbogymnasiet som behöver studiehandledning på sitt modersmålet inte har fått det, och att bristerna har pågått en längre tid.

Skolinspektionen slår också ner på att den samlade elevhälsan saknar tillräcklig tillgång till skolpsykolog, skolsköterska och kurator för att kunna arbeta förebyggande och hälsofrämjande. Dessutom anser myndigheten att kommunen inte fullgör sitt kommunala ansvar.

Jimmie Nilsson, gymnasiechef, är väl medveten om problemen och säger att det redan pågår ett arbete för att komma till rätta med bristerna.

– Jag är inte alls bekymrad utan vissa delar har vi till och med redan åtgärdat. Jag välkomnar alltid inspektörerna, det är bara bra att veta vad vi ska jobba vidare med för att bli ännu bättre. 

Ljungby kommun ska ha vidtagit åtgärder innan 8 maj nästa år för att slippa vitet på 800 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista