Anna Hedh.
Anna Hedh. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Kronoberg/Kalmar

Anna Hedh vill se samarbete mot människohandel

1:39 min

Växjö har varit centrum för en större härva av människohandel för organiserat tiggeri i Kronobergs och Kalmar län. EU-politikern Anna Hedh, uppväxt i Växjö, är talesperson för frågor som rör människohandel inom EU – och reagerar nu kraftigt i frågan.

– Först och främst är det förfärligt att det här sker i Europa 2017, det ska inte behöva hända. Det här visar vilket stort ansvar EU har tillsammans. Det här är en gränsöverskridande brottslighet, säger Anna Hedh, som är bosatt på Öland.

– Det här är ett typexempel på hur EU-länderna ska samarbeta. Här måste vi hjälpas åt, här måste vi ha likadana regler och här måste vi se till så att vi har EU-lagstiftning som alla länder följer. Alla medlemsländer som berörs måste också se till att man står upp för sina egna medborgare och att man rättar sig efter den lagstiftning som är – och det gör man inte, fortsätter EU-politikern.
 
Trots sin hårda kritik menar Anna Hedh att man ändå inte ska försöka utesluta länder som missköter sig på den här punkten, för de drabbades skull.

– Det skulle bara göra det värre för de människor som är utsatta i de här medlemsländerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista