En karta över tågförbindelser
1 av 2
Det är på sträckan på mellan Halmstad och Markaryd som flera företag vill att tågtrafiken ska startas upp. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Ulf Bellander står vid ett fönster
2 av 2
Ulf Bellander, styrelseordförande i Tillväxt Markaryd Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Markaryd

Företag i Markaryd vill se tågtrafik för pendlare

Ulf Bellander, Tillväxt Markaryd: Alla förlorar på det
1:34 min

Nu riktar ett 100-tal företag i Markaryd kritik mot kommunerna i Halmstad och Laholm för att de fortfarande inte öppnat upp den tågförbindelse mellan orterna som man tidigare sagt att man ska göra.

– Våra anställda förlorar på det och företagen förlorar på det när vi försöker erbjuda arbetsplatser till personer som bor åt det hållet, säger Ulf Bellander som är styrelseordförande i Tillväxt Markaryd.

Ungefär 500 personer jobbar i dag i Markaryd men bor i bland annat Laholm och Halmstad.

I helgen publicerade ett hundratal företag i Markaryd ett öppet brev i Hallandsposten riktat till kommunerna i Halmstad och Laholm om situationen för pendlarna. I dag tvingas många välja bilen.

Det företagen vill ha är tågförbindelse med avgångar varannan timme med fler stopp längs vägen och undrar nu varför det inte blivit av - trots att företagen påtalat detta i flera år.

– Det hade underlättat jättemycket. Det är nästan inget viltstängsel på vägen så det känns inte så tryggt, säger Sam Bäckman som kör bil mellan Halmstad och Markaryd varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".