Till vänster Bo Frank, moderat politiker med vitt hår, övre medelåldern. Till höger, en man med mössa som sitter utomhus bland snö och tigger.
Bilden är ett montage. Till vänster Bo Frank (M). Bilden till höger har inget med härbärget att göra. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio och Leif R Jansson/SCANPIX
Växjö

Efter tiggerihärvan – nu kritiseras natthärbärge

3:20 min

Moderaten Bo Frank i Växjö vill att Svenska kyrkan via sitt Diakonicentrum i Växjö slutar med natthärbärge för EU-migranter om man inte kan garantera att det inte främjar människohandel och kriminella nätverk.

– Är det så att natthärbärgen runt om i Sverige samtidigt är ett stöd till organiserad människohandel och kriminella nätverk är det ju ingen bra idé, menar Bo Frank (M). 

Bo Frank som är förtroendevald inom svenska kyrkan och även sitter i stiftsfullmäktige, menar att man måste se över vilka konsekvenser som natthärbärgena kan leda till. 

– Jag tycker att man allvarligt ska fundera på om man kan garantera att man inte indirekt stödjer kriminella nätverk och människohandel. 

Då används de indirekt för att uppmuntra kriminalitet och utsatta människor.

Åsa Ingvert som är pastoralchef på Svenska kyrkan i Växjö, har sin bild av vilka effekter natthärbärgena som har öppet under tre månader varje vår/vinter ger.

– Vi har inte sett att vi har underlättat ett kriminellt beteende. Vi har sett att vi har öppnat dörrarna för värme, medmänsklighet och rätt för utbildning. 

Åsa Ingvert som är ansvarig för Diakonicentret i Växjö meddelar att hjälpinsatsen Vinternatt kommer finnas kvar i någon form men att behovet kommer att utvärderas och analyseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista