rickard plogbil
1 av 2
Rickard Andersson pausar snabbt efter att ha varit ute röjt snö sedan midnatt. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
plogbil
2 av 2
Rickard Andersson kör plogbil för PEAB som är anlitade av Trafikverket. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
Kronoberg

Plogbilsförare: Vi är bara människor

Trafikverket och plogbilsföraren Rickard svarar på väglagskritiken
4:05 min

Sedan tidig tisdagsmorgon har samtliga av Trafikverkets resurser varit ute för att röja undan snö och plogbilsföraren Rickard Andersson är en av dem. Trots det har många ansett att väglaget varit dåligt och Trafikverkets enhetschef för underhåll kan förstå synpunkterna.

– Vi har fyra timmar på oss att få undan det, och vid kraftigt snöfall går det inte alltid att hålla det, säger plogbilsföraren Rickard Andersson som varit ute hela natten: 

– Vi gör ju det vi kan, vi är bara människor och kör så mycket vi orkar och byter när vi inte orkar mer. Vi kan inte göra mer än det vi gör. 

Trafikverket ansvarar för underhållet av de större vägarna runt om i länet och enhetschefen för underhåll, Torbjörn Axelsson, kan förstå att många har synpunkter på väglaget denna morgon. 

– Absolut, de väderförutsättningar som har varit, med blötsnö under hela natten har gjort att det är ett besvärligt väglag. 

Samtliga plogbilar som Trafikverket samarbetar med har varit ute och kört sedan tidigt inatt. Torbjörn Axelsson menar att fler resurser hade gjort att väglaget blivit bättre men att den införskaffningen måste vägas in i samhällsekonomin. 

– Har Sverige råd att ha det vid de få tillfällena? Eller kan det vara så att vid de här förutsättningarna så får vi ta det lite lugnare. Vi får komma lite försent till jobbet eller också stiga upp och åka lite tidigare. Snön kom ju inte som någon överraskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".