Björn Arfvidsson, Kulturparken Småland i lokalen i Växjö där kulturhistoriska föremål förvaras.
Björn Arfvidsson, Kulturparken Småland i lokalen i Växjö där kulturhistoriska föremål förvaras. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Ljungby

Dödläge i mångårig tvist om föremål på Sagomuseet

Björn Arfvidsson: Någon gång måste vi reda ut det
1:51 min

En tvist om gamla föremål pågår sedan ett par år tillbaka mellan Kulturparken Småland och Sagomuseet i Ljungby. Kulturparken Småland vill hämta föremålen till Växjö för översyn. Sagomuseet spjärnar emot.

Bakgrunden till tvisten är att Kulturparken Småland under flera år samlat in tusentals av sina utlånade museiföremål som finns utspridda på institutioner runt om länet. För att kolla i genom dem så de inte blivit förstörda. De flesta föremål är nu undersökta, men Sagomuseet i Ljungby stretar emot och vill inte släppa sina föremål.

Bland annat ett gammalt skrivbord från bygdens sagosamlare Hyltén-Cavallius. Ett skrivbord som ingår i museets permanenta utställning.  

Tvisten har pågått i snart två år och ännu är man inte överens, enligt e-post som P4 Kronoberg tagit del av.

Björn Arfvidsson på Kulturparken Småland har inga svar på hur länge det här dödläget kan fortsätta.

– Det har vi inga datum på, men någon gång måste vi väl reda ut det naturligtvis, säger Björn Arfvidsson.

Museichefen i Ljungby, Meg Nömgård, vill inte kommentera i en intervju, men säger att man har en dialog med Kulturparken Småland om föremålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".