Olof Hallrup
Olof Hallrup. Foto: Fortnox
Växjö

Olof Hallrup döms för grovt insiderbrott

1:14 min

Växjöföretagaren Olof Hallrup döms för grovt insiderbrott till villkorlig dom och samhällstjänst efter att han läckt uppgifter om ett kommande företagsköp.

Olof Hallrup, Fortnox största ägare och styrelseledamot, som stod åtalad för grovt insiderbrott har nu dömts i Stockholms tingsrätt.

Brottet som begåtts består av att han i förväg vidarebefordrat en uppgift om att ett uppköp av Fortnox skulle offentliggöras den 14 mars 2016. Det ledde till att två personer den 11 mars köpte aktier för totalt drygt 1,2 miljoner kronor och sedan gjorde en vinst på drygt 350 000 kronor. 

Olof Hallrup döms till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst. Om fängelse hade dömts ut hade det motsvarat åtta månader.

Försvarsadvokat Staffan Bergqvist är förvånad över tingsrättens beslut.

– Jag tycker att det är helt ogenomtänkt att dra slutsatsen att personer som äger aktier i börsnoterade bolag berättar om det för personer man knappt känner.

– Det är alldeles självklart att vi kommer att överklaga.

Även en av de inblandade personerna fälls för grovt insiderbrott. Den andra köparen döms för insiderbrott och en tredje frias helt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista