En kvinna ligger fastspänd efter en tvångsåtgärd inom den allmänna psykiatrin.
Anneli har blivit bältad flera gånger och fick ligga fastspänd i minst fyra timmar. Foto: Privat.

Anneli blev själv bältad – glad att färre i dag utsätts

Anneli Jäderholm: För mig är det tortyr
3:09 min

Under tisdagen kunde P4 Kronoberg berätta hur tvångsåtgärderna inom rättspsykiatrin i Växjö minskat kraftigt. Anneli Jäderholm blev vid flera tillfällen bältad under sin vårdtid inom den allmänna psykiatrin och hon är lättad över minskningen.

– Ja, är det så, då ska jag fira långt in på nästa år. Jag blir väldigt glad om det är så att det minskat. För att jag har själv blivit bältad många gånger och för mig är det tortyr, säger Anneli Jäderholm som lever med en psykossjukdom sedan slutet av 90-talet. 

Varför blir man bältad? 

– Egentligen om lagen ska följas, så är det för att skydda mig eller de som är runt mig om jag är i så pass allvarligt skick. Men jag vet att det har bältats på många andra oklara grunder. 

Anneli har aldrig fått behandling inom rättspsykiatrin. Hon har vårdats inom den allmänna psykiatrin och under hennes vårdtid blev hon bältad vid flera tillfällen och upplevde det som fruktansvärt. 

Kan man ta bort bältesläggning helt? 

– Jag vet inte om man kan ta bort det helt och hållet, men det jag vet är att bältesläggning är det flera som klarar sig utan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".