Föräldrarna Stina Broberg Bergkvist och Anna Bjerger.
Föräldrarna Stina Broberg Bergkvist och Anna Bjerger. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Älmhult

Föräldrar tar strid för skolskjuts på Älmhults landsbygd

1:33 min

Flera föräldrar i Älmhult är besvikna över att kommunen nekar deras barn skolskjuts till Internationella skolan. De upplever att det är svårare för barn på landsbygden att göra ett aktivt skolval.

Stina Broberg Bergkvist och Anna Bjerger berättar att barnen i mån av plats får åka med skolbussen till Linnéskolan. Därifrån får de sedan gå över två kilometer för att komma till Internationella skolan. 

När de ska hem från skolan får de ofta vänta i flera timmar för att ta en linjebuss.

– Jag märker att min dotter är stressad på morgnarna. De har kommit för sent flera gånger till lektionen och får ofta springa de sista kilometerna för att hinna i tid, säger Stina Broberg Bergkvist.

Eftersom barnen inte har valt den skola som de är hänvisade till, är kommunen bara skyldig att anordna skolskjuts om det sker utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter. 

– Det är så regelverket ser ut i dag. Rent ekonomiskt skulle det inte gå ihop om vi skulle erbjuda organiserad skolskjuts till alla skolor i kommunen, säger Stefan Jönsson (S), ordförande i utbildningsnämnden i Älmhults kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista