Sjukvården.
Charlotta Svanberg (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Bertil Ericson/TT, Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Kronoberg

Trots regionens satsning – notan för hyrpersonalen ökar

1:29 min

I september började Region Kronoberg att fasa ut hyrpersonalen inom hälso- och sjukvården. Trots det har kostnaderna för inhyrd personal ökat.

Första steget är att fasa ut allmänsjuksköterskorna och halvera antalet hyrläkare inom primärvården. Men satsningen har börjat trögt. I september var kostnaderna för inhyrd personal drygt 13 miljoner kronor, i november hade summan istället ökat till över 14 miljoner.

Enligt Charlotta Svanberg (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, beror det på att november har varit en extra tuff månad.

– Vi har haft mycket sjukdomar som har gjort att vi har får ge dispenser, bland annat till primärvården och BUP så att de har kunnat bemanna sina verksamheter.

Men hur ska ni uppnå målet om ni måste ta in hyrpersonal igen?

– Jag tror det är viktigt att vi har möjligheten att ge dispenser för att inte köra slut på vår egen personal. Vi vill ha personal som orkar att jobba, det är bara då vi kan uppnå det långsiktiga målet.

I jämförelse med november förra året har däremot kostnaderna för inhyrd personal minskat med cirka tre miljoner.

– Även om det just nu går lite åt fel håll så är vi på rätt väg. Sen tror jag att den stora minskningen kommer att ske under nästa år, säger Charlotta Svanberg (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista