En kvinna och tre män står på en löparbana inne i en idrottsanläggning
Ultralöparna Malin Jonsson och Joakim Martinsson, pressansvarige Daniel Westergren och tävlingsledaren Christer Svensson.
Växjö

Ultramarathon trendar – kö för att springa i ett dygn

Hör ultralöparna Malin Jonsson och Joakim Martinsson berätta hur det känns att springa ett långlopp
2:43 min

Under lördagen är det återigen dags för Växjö Ultramarathon i Tipshallen. Loppet har körts i femton år och i år är intresset så stört att arrangörerna har fått säga nej till löpare.

– Själva grejen är att hitta nya utmaningar och se hur långt man kan komma helt enkelt. Många har ju provat maraton och vill prova något längre, säger Christer Svensson som är tävlingsledare.

De som springer längst springer runt löparbanan i Växjö tipshall under 24 timmar. Men det finns också kortare lopp som pågår under sex och tolv timmar.

I år är 190 stycken sammanlagt anmälda till loppen.

Ultralöparen Malin Jonsson ska inte delta i helgens ultramarathon men har sprungit flera långlopp i olika väderförhållanden.

Vad är det häftigaste du har sprungit?

– Jag har sprungit på La Palma där det var 3 400 höjdmeter. Det var 75 kilometer långt men tog väldigt lång tid, säger Malin Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".