Britt Bengtsson på Stenholmens förskola i Växjö visar upp några egentillverkade leksaker.
Britt Bengtsson på Stenholmens förskola i Växjö visar upp några egentillverkade leksaker. Foto: Lena Gustavson/Sveriges Radio.
Växjö

Plasten skulle bort från förskolan – mycket arbete kvar

Britt Bengtsson, förskolelärare: Jag tror inte att vi blir färdiga
1:41 min

På bara några månader skulle alla förskolor i Växjö ha bytt ut leksaker, madrasser och annat som innehåller farliga kemikalier. Det bestämde politikerna för drygt ett år sedan. Men fortfarande återstår mycket arbete.

Stenholmens förskola i Växjö är en av de förskolor som kommit längst.

– Vi har tagit bort förkläden som innehöll pcb, skummadrasser har vi bytt ut, vi tar inte längre emot gamla leksaker från föräldrar och många mjukleksaker som dockor och bollar har vi tagit bort, säger förskoleläraren Britt Bengtsson.

Hur har det varit att jobba med detta?

– Jättespännande. Det har varit roligt att lära barnen om det så att de blir uppmärksamma, och vi har lärt oss jättemycket också.

På Stenholmens förskola har personalen gjort sig av med en hel del grejer som visat sig innehålla farliga kemikalier. En del har ersatts med nytt, men man har också börjat göra egna leksaker av återvunnet material.

Jag tror inte att vi blir färdiga, man får syn på nya saker och det kommer hela tiden nya produkter på marknaden.

Politikerna ville att den så kallade plastbantningen skulle ske på bara några månader. Men det har förskolorna inte klarat av. Och mycket handlar det om ekonomi för det kostar ju att ersätta det som tas bort.

– Det är svårt att byta ut alla leksaker och inte få något nytt istället, säger Britt Bengtsson.

Hur mycket har ni kvar att göra?

– Jag tror inte att vi blir färdiga utan man får syn på nya saker och det kommer hela tiden nya produkter på marknaden. Det är roligt att de som köper in grejer också har fått upp ögonen, så det sprids ju, säger Britt Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".