En kvinna står i ett kök vid ett bord och håller upp en skåk med kålsallad
1 av 2
Maja Söderberg vill se fler sallader på julbordet. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
En skål med sallad i står på ett bord. RUnt omkring är gränkål och olika flaskor runt omkring.
2 av 2
Maja Söderbergs kålsallad med kaneldressing. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio,
Tolg

Så gör du ditt julbord klimatsmart – ät mindre kött

Hör Maja Söderbergs tips för hur du gör julmaten mer klimatvänlig
2:48 min

Den här veckan lagas och förbereds massor med julmat runt om i länet. Kokboksförfattaren Maja Söderberg menar att det är viktigt att minska mängden kött och tänka på vilket kött man äter.

Kokboksförfattaren och föreläsaren Maja Söderberg i Tolg har en tanke över hur vi i juletider kan dra vårt strå till stacken när det gäller utsläpp och växthusgaser.

– Ska man äta mycket kött någon gång är det väl inget problem att göra det just på julafton. Men de flesta vill väl fräscha upp julbordet lite i alla fall och ha lite mer grönsaker och då blir det klimatsmart på köpet, säger hon.

Hon tycker dock att det är viktigt att minska mängden kött och tänka på vilket kött man väljer.

– Helst ekologiska utegrisar. Det kanske kostar betydligt mer men det är beviset på att de här djuren har haft det bra.

Hennes andra tips är att äta säsongsanpassad mat som kol groddar, skott och rotsaker.

Majas färgsprakande kålsallad med kaneldressing:

Salladen: 

Lika delar rödkål, vitkål och grönkål 
mandlar
Eventuellt äpple eller apelsin

Vinägretten: 

Olja
Citron- eller apelsinsaft, alternativt vinäger
Honung
Svartpeppar
Kanel
Eventuellt lite salt

Instruktioner: Strimla rödkålen tunt med kniv eller osthyvel. Lägg den i salladsskålen och krama den med händerna. Strimla vitkålen på samma sätt. Krama även den - men innan du blandar med rödkålen.

Detta för att kålen ska behålla sin lila respektive vita färg. Kramar du dem tillsammans blir de rosa. Lägg de kramade vitkålen i salladsskålen. Ta bort stjälken från grönkålsbladen och riv ner grönkålen i salladsskålen. Blanda samman dressingen.

Vill du även ha i äpple eller apelsin – skär dessa i bitar och lägg i. Slå över dressingen och blanda runt. Hacka mandlarna grovt och strö över. Klart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".