Christina Nilssons halssmycke och Nationalmuseum i Stockholm.
Christina Nilssons halssmycke och Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio och Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kronoberg

Nationalmuseum ryter tillbaka: Smycket är vår egendom

3:54 min

Smålands museum vill inte lämna tillbaka Christina Nilssons hängsmycke i smaragd. Det har fått smyckets ägare, Nationalmuseum i Stockholm, att gå i taket.

Det pågår ett infekterat bråk mellan Nationalmuseum i Stockholm och Smålands museum i Växjö. Föremålet som skapat irritation är inget mindre än Christina Nilssons hängsmycke i smaragd, som ställts ut i Växjö sedan slutet av 80-talet – men som ägs av Nationalmuseum.

Kulturparken Smålands vd Lennart Johansson vill inte lämna tillbaka smycket och har skickat ett brev till Nationalmuseum. Ett brev som tagits emot med allt annat än entusiasm. 

– Vi är inte vana vid att depositionsmottagarna anger villkor för Nationalmuseum, ägaren. Det är lite märkligt i det här fallet, den ton man tar sig. Det är ganska oförskämt, det här brevet som är ställt av museichefen. Där han är uppbragt över att Nationalmuseum vill ställa ut sitt eget föremål i huset, säger Magnus Olausson, som är chef för avdelningen för samling och forskning på Nationalmuseum.

Lennart Johansson säger i en intervju med oss att han hoppas att ni kommer att besinna er. Kommer ni göra det?

– Ja, men det är ju befängt! Det hör du ju själv. Hela uttryckssättet är ju förmätet. Besinna oss? Då talar han ungefär som om det vore amoraliskt för ägaren att visa sin egendom i sitt eget hus, säger han.

– Dessutom handlar det ju om öppningsåret, det är inte så att vi är främmande för att fortsättningsvis visa det i Småland efter det här. Han kan ju inte komma och kräva att det här ska vara placerat i Småland för tid och evigt. Det finns ingen möjlighet. Det är helt lagvidrigt, säger Magnus Olausson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista