Tranor
Foto: Johan Nilsson / TT
Kronoberg

Skyddsjakt skrämde bort tranor

Skador på grödor orsakade av tranor har ökat i Kronoberg. Länsstyrelsen har under året därför beviljat tre ansökningar om skyddsjakt på fåglarna.

Av 36 tranor som fick skjutas fälldes 17 stycken. Enligt Länsstyrelsen har effekten blivit att skadorna på grödorna har minskat och att tranorna har blivit lättare att skrämma bort med enklare metoder.

– Det är första gången vi provar skyddsjakt på trana och det är intressant att se att det har gett de här resultaten. Tranorna blev mer skygga på fält där tranor skjutits samtidigt som skadorna på fälten blev betydligt mindre jämfört med föregående år, säger Ulrica Nymberg, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Kronobergs län, i ett pressmeddelande.

Nästa år ska länsstyrelsen ta fram en förvaltningsplan för olika storfåglar, för att arbeta vidare med problematiken kring ökade skador på grödorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista