Lena Myrskog i en sjukhuskorridor
Lena Myrskog, chef för Region Kronobergs bröstenhet. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Rejält minskad väntetid till mammografi

1:50 min

Väntetiden för att få sina bröst kontrollerade med mammografi har minskat rejält i Region Kronoberg. Förra hösten låg väntetiden på över 30 månader – nu är den nere på drygt 20 månader vilket är strax över målet.

 – Mammografisjuksköterskorna har arbetat mycket intensivt och tar in fler patienter än vad de egentligen orkar med. De har gjort ett fantastiskt jobb. I och med att intervallen är kortare nu så hittar vi ju cancern tidigare när den är lättare att behandla, säger Lena Myrskog, chef för Region Kronobergs bröstenhet.

Sjuksköterskorna tar in fler patienter än vad de egentligen orkar med.

Förra hösten låg intervallen för en kontroll med mammografi på över 30 månader, och man kunde sedan konstatera att den cancer som upptäcktes i fler fall än tidigare hade hunnit växa till sig och också sprida sig, det berättade vi om i september. Och nu ska ännu fler fall granskas.

– De nya cancerfallen som kommit i höst har vi inte hunnit analysera än, men det kommer att ske till våren då vi får en underläkarvikarie som har som projekt att titta på detta, säger Lena Myrskog.

Vi kan inte hamna i samma dåliga läge en gång till.

Väntetiden till mammografin är nu nere på drygt 20 månader, och Lena Myrskog tror att den kommer att minska ännu mer under våren, och det är nödvändigt, för i juni väntar en ny puckel då flera tusen kontroller ska klaras av.

– Vi kommer inte klara det om vi inte ligger före innan sommaren börjar. Vårt mål är att vara nere på 17-18 månader i maj för att mildra den puckeln.

Tror du att ni kommer klara det?

– Det hoppas jag verkligen för vi kan inte hamna i samma dåliga läge en gång till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista