Christina Nilsson och hennes smycke
1 av 2
Christina Nilsson och halssmycket i smaragd. Foto: TT Nyhetsbyrån och Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Lennart Johansson står bland tavlor på ett museum
2 av 2
Lennart Johansson, vd för Kulturparken Småland Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Växjö/Stockholm

Konflikten om Christina Nilssons juveler löst

2:43 min

Turerna kring operasångerskan Christina Nilssons smycken har nått sitt slut. Nu ska både hängsmycket och örhängena lånas ut till utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.

Under tisdagen rapporterade P4 Kronoberg om en infekterad konflikt mellan Smålands Museum och Nationalmuseum gällande ett smycke som tillhört den världsberömda operasångerskan Christina Nilsson.

I 30 år har Nationalmuseum deponerat smycket till Smålands museum. Nu har Nationalmuseum krävt tillbaka smycket för en utställning nästa år. Något som retat upp Lennart Johansson, vd för Kulturparken Småland.

Han ifrågasatte bland annat varför man bara ville ha tillbaka hängsmycket och inte örhängena som hänger ihop med smycket och som Smålands Museum äger.

Men nu har man kommit fram till en lösning – att Nationalmuseum tar tillbaka både hängsmycket och örhängena.

– De kommer ha smyckena i drygt ett och ett halvt år, sen kommer de föras tillbaka till Smålands Museum. Alla parter är nöjda, säger Lennart Johansson.

Men det som ni var irriterade på var ju att de skulle ha tillbaka sitt smycke. Nu får de ju hela kakan. Är du nöjd ändå?

 – Jag tycker det är väldigt bra. Vi ifrågasatte egentligen inte depositionsavtalet utan vi ville att de skulle uppmärksamma den historiska bakgrunden och varför smycket finns på Smålands Museum.

Som kompensation ska Smålands Museum låna in medaljer och utmärkelser som Christina Nilsson fått och som i dag finns på Nationalmuseum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista