Malin Sandberg, Alvesta församling och Björn Andersson från Röda korset i Alvesta.
Malin Sandberg, Alvesta församling och Björn Andersson från Röda korset i Alvesta. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Kronoberg

Julfirande dit alla är bjudna: "Det blir många samtal"

Malin Sandberg: Vi får höra många härliga livshistorier
1:54 min

På flera ställen i länet firas alternativ jul för dem som inte har familj eller vänner att fira med eller bara vill fira ihop med andra.

I Alvesta går kommunen, Röda korset och kyrkan ihop om ett julfirande på Hagagården som är öppet för alla både julafton och juldagen.

– Det blir julbord, gottebord, sång och mycket samtal, säger Malin Sandberg, diakoniassistent i Alvesta församling.

I Växjö kan man fira julafton med julbord i Teleborgs kyrka eller på Kafé de luxe. Våga va i Ljungby har öppet hela julhelgen och bjuder på julmat, och även kyrkorna i Ljungby har julfirande för alla på Ljungsätra. I Tingsryd har Rotary och kyrkan Jul i gemenskap i församlingshemmet, och i Kosta Folkets hus är det julfirande som vanligt.

Det är väldigt trevligt och det blir mycket samtal.

I Alvesta har man haft alternativ jul i över 30 år, och det är många olika människor som kommer, berättar Björn Andersson från Röda korset.

– Det är alla möjliga, det är ensamstående, utsatta och barnfamiljer. Det är väldigt trevligt och det blir mycket samtal.

– Vi får höra många härliga livshistorier, säger Malin Sandberg.

Vad är det viktigaste att ha med i firandet?

– Det är det som är under granen som de får med sig när de går hem, och att maten inte tar slut, särskilt inte skinkan, säger Björn Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".