En kvinna blir misshandlad
Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/FLT-PICA
Tingsryd

Få kommuner jobbar för att identifiera våldsutövare

1:02 min

Trots flera fall av misshandel där gärningspersonen har en nära relation till offret, är det bara några kommuner i länet som arbetar för att identifiera våldsutövarna.

Förra året anmäldes 12000 misshandelsbrott i Sverige där gärningspersonen hade en nära relation till offret. Trots de många misshandelsfallen, är det bara tre av länets åtta kommuner som arbetar aktivt för att identifiera våldsutövare i nära relation. En av de tre är Tingsryd.

– Vi kan fråga rent ut, har du blivit utsatt för våld, och det är viktigt att fråga båda parter. Sen kan de ha olika vilja att prata med oss, men frågorna ska ställas, säger Evelina Magnusson, chef för individ och familjeomsorgen i Tingsryd.

Endast var tredje kommun i Sverige arbetar aktivt för att upptäcka våld i nära relation och identifiera gärningspersonen.* Det visar en enkät gjord i en pågående utredning beställd av regeringen. Syftet med att identifiera gärningspersonen är bland annat för att kunna erbjuda insatser till våldsutövarna.

Har du själv blivit misshandlad av någon närstående? Hör av dig till oss. Du är givetvis anonym. Mejla p4kronoberg@sverigesradio.se.

*I Kronobergs län har tre av åtta kommuner svarat att de aktivt arbetar för att upptäcka våld i nära relation. Det är Tingsryd, Markaryd och Ljungby.

Växjö, Älmhult, Alvesta och Lessebo svarade nej på frågan i enkäten. Uppvidinge har inte svarat på enkäten men säger till P4 Kronoberg att man hade svarat nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista