Anna Tenje
Anna Tenje. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Växjö kommun rasar: Låt familjen Myronov stanna

1:27 min

Efter sju år i Sverige ska familjen Myronov utvisas till Ukraina. Nu tar Växjö kommun upp striden mot Migrationsverket för att familjen ska få stanna.

Kyrylo Myronov arbetar på IT-företaget IST och Alona Myronov på spelutvecklaren Play'n Go. 

– Våra företag som finns här är beroende av den här arbetskraften. Detta är extremt kontraproduktivt, det är slöseri med skattebetalarnas pengar och orsakar oroligt mycket lidande, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

I Migrationsverkets bedömning är det familjens tidigare inkomst som ställer till det. Då Kyrylo studerade för några år sedan nådde de inte upp till försörjningskravet på 13 000 kronor i månaden.

– Vi anser att den här bedömningen är felaktig. Man tittar på inkomsten månad för månad istället för att se helheten. Dessutom gäller det här deras inkomst under 2015, inte vad de tjänar i dag, säger Anna Tenje.

Nu har kommunen skrivit ett brev till Migrationsverket.

– Min förhoppning är att nu att Migrationsverket fryser utvisningarna och att regeringen skyndar på sina riktlinjer om vad som ska gälla. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista