Peter Aronsson är rektor på Linnéuniversitetet
Peter Aronsson är nybliven rektor för Linnéuniversitetet. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio

Universitetet har köpt in konsulter för en halv miljard kronor

Peter Aronsson, rektor: Det är väldigt mycket pengar
1:38 min

Linnéuniversitetet har de senaste fem åren köpt in externa konsulttjänster för en halv miljard. Det visar en granskning som P4 Kronoberg och P4 Kalmar har gjort.

– Man måste sätta det i relation till budgeten som under samma period är ungefär åtta miljarder. Men visst, det är mycket pengar, säger rektorn Peter Aronsson.

I granskningen har P4 Kronoberg och P4 Kalmar tittat på kostnader för forskningskonsulttjänster, utbildningskonsulter, IT-konsulter och övriga konsulttjänster. Det handlar om forskare, lärare och föreläsare men också om tolkhjälp, juridisk rådgivning och chefscoachning bland mycket annat.

Bland de största posterna när det gäller externa konsulter hittar vi polisutbildningen. De flesta lärarna där är inhyrda poliser som då bokförs som konsulter. Och här hade rektorn gärna sett en förändring.

– Vi skulle gärna integrera polisutbildningen tätare till universitetet se att den integrerades i det statliga uppdraget, men just nu verkar det inte finnas någon politisk vilja att driva den frågan, säger Peter Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".