Person i förgrunden. Dator i knät. Handlar leksaker på nätet.
Arkivbild. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/TT.

Det gäller när man ångrar ett köp på internet

1:47 min

Gustav Sandgren vid Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument, menar att konsumenter har koll på att man har 14 dagars ångerrätt men att många inte känner till undantagen.

När man handlar en vara på internet som säljs från ett företag inom EU har man 14 dagar på sig att ångra sitt köp, skicka tillbaka varan och få pengarna tillbaka. Men det finns vissa undantag. 

– Såhär i juletid så kanske man köper fotografier eller någon typ av fotoprodukt och då har man inte ångerrätt eftersom det är den är personligt anpassad. Man har heller inte ångerrätt vid köp av vissa livsmedel och det kan även vara underkläder eller liknande produkter, säger Gustav Sandgren vid Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument.

Då gäller inte ångerrätten

  • Vid köp av en förseglad ljud- eller bildupptagning eller ett förseglat datorprogram och förseglingen har brutits av konsumenten.
  • Vid köp av kulturevenemang och idrottsevenemang.
  • Vid köp av en tjänst som har fullgjorts och konsumenten uttryckligen har samtyckt till att tjänsten påbörjas utan ångerrätt.
  • Vid köp av varor som snabbt kan försämras. Till exempel livsmedel.
  • Vid köp av lösnummer av en tidning eller tidskrift.
  • Vid köp av varor som är specialtillverkade efter konsumentens anvisningar eller som har en tydlig personlig prägel.

 

Källa: Konsumentverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista