Dacas medlemmar Anders Magnusson och Torgny Nilsson
Torgny "Togge" Nilsson och Kronobergs enda medlem Anders "Åsa-Nisse" Magnusson. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Växjö

Efter tv-succén: Allt fler söker sig till Daca för att hjälpa barn

2:17 min

Motorföreningen Daca gjorde succé när de var med i Svenska Hjältar-galan i TV4. Nu vill allt fler engagera sig i deras arbete med att hjälpa utsatta barn.

Drivers Against Child Abuse, Daca, är en motorförening som hjälper utsatta barn genom att exempelvis följa med till skolan eller någon annan plats där barnet känner sig utsatt eller mobbat. De bär alltid västar på sina uppdrag och kör motorcykel eller amerikanska bilar. 

Deras arbete uppmärksammades under känslosamma scener när de tog emot pris som Årets medmänniskor på Svenska Hjältar-galan i TV4. Sedan medverkan har de märkt en markant ökning i antal ansökningar till motorföreningen. 

– Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte exakt hur många ansökningar vi fått eftersom vi är ute och delar ut julklappsnallar nu. Men mycket intresse har det varit. Vi väntar med spänning på att få intervjua lite folk, säger Torgny "Togge" Nilsson, som är Dacas vice president i området Southland. 

Men det är inte vem som helst som får gå med i motorföreningen. Daca är mycket noggranna i sin rekrytering. 

– Ja, det är vi. Man ska passa in i klubben och gemenskapen men framförallt ska man ha ett väldigt stort hjärta för att hjälpa barn. Därför har man provmedlemstid på minst sex månader för att visa sitt engagemang för barnen, säger Torgny "Togge" Nilsson.

Daca begär dessutom att nya medlemmar ska ta med sig ett utdrag ur belastningsregistret. Något man sedan följer upp årligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista