Duschbås monteras upp i ett duschrum
1 av 3
Här monteras duschbås i duschrummet eleverna använder. Foto: Julia Rindhagen/Sveriges Radio
Rektor på Hagaskolan Magnus Frisk tillsammans med eleverna Ivana Bilandzija och Liam Johansson.
2 av 3
Hagaskolans rektor Magnus Frisk tillsammans med eleverna Ivana Bilandzija och Liam Johansson tror att duschbås och duschdrapperier kan bidra till att lösa problemet med att elever inte duschar. Foto: Julia Rindhagen/Sveriges Radio
Fritidschefen på Alvesta kommun står i ett duschrum.
3 av 3
Alvesta kommuns fritidschef Martin Sallergård tycker det är olyckligt att processen dragit ut på tiden men hoppas att duschväggarna kan vara ett steg i rätt riktning. Foto: Julia Rindhagen/Sveriges Radio
Alvesta

Nya duschbås ska få eleverna att duscha efter gympan

1:55 min

Problemet med att högstadielever inte duschar efter idrottslektionen kvarstår på Hagaskolan i Alvesta. Nu har duschbås monterats i duschrummen i hopp om att lösa problemet.

– Vi har upprepade gånger framfört önskemål till dem som sköter och äger hallen att vi behöver den här typen av utrustning i duscharna, säger Magnus Frisk, rektor på Hagaskolan. 

Liam Johansson är elev på Hagaskolan och han berättar att nästan ingen i hans klass duschar efter idrottslektionen.

– Det är nog mycket hets i åldern vi är i. Man vill inte stå där och visa sig inför andra, det är nog många som tycker så, säger han.

Först nu under jullovet har duschbås monterats i omklädningsrummen eleverna använder i samband med idrottslektionen. Liam tror också att duschdrapperier kommer behövas. Något som Martin Sallergård, fritidschef på Alvesta kommun, menar att de kan få komplettera med framöver efter uppföljningar med Hagaskolan.

– Sådana här insatser får man utvärdera och prata med dem som har önskat det och se hur insatsen vi gör faller ut. Det här är iallafall ett bra första steg, säger Martin Sallergård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista