Bildäck och halt väglag.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.
Sverige

Varning för ishalka och kraftig blåst

Dan före dan blir både halkig och blåsig. På morgonen har ishalkan slagit till på flera håll, och klass 1-varningar för besvärligt väder råder i så gott som hela landet.

På morgonen råder blixthalka i Gävleborgs län och i Dalarnas län, enligt Trafikverkets hemsida, och SMHI har utfärdat klass 1-varningar för besvärligt väder i nästan hela landet. Det handlar om såväl hårda vindar som snöfall och plötslig ishalka på grund av underkylt regn.

– Det är många olika varningar ute för olika saker och under olika tider under dagen. Men värst är ishalkan under morgonen i stora delar av Svealand, Gävleborg och Västernorrland när regn passerar österut och faller på kalla vägbanor. Det kan också vara underkylt regn, säger jourhavande meteorolog Lisa Frost på SMHI.

I de sydostligaste delarna av landet, Skåne, Blekinge och delar av Småland, väntas mycket hårda vindbyar i kväll, som avtar till natten.

– Det handlar verkligen om att ta det försiktigt, det är ju årets största trafikdag, säger Lisa Frost.

Förutom olyckor på grund av ishalkan finns en risk för att lösa föremål far omkring och att träd blåser ner i de kraftiga vindarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista