Anne Marchal och Jonatan Bergman.
Anne Marchal och Jonatan Bergman. Foto: Thomas Aaby-Ericsson/Sveriges Radio.
Kronoberg

Skogsbad och #metoo bland årets 38 nyord

4:08 min

Alla uppmärksammade sexuella trakasserier gör att #metoo placerar sig på Språkrådets och Språktidningens lista över 2017 års nyord.

Listan speglar livet i en alltmer digital era – och en värld präglad av USA:s president Donald Trump.

"Alternativa fakta" och "fejkade nyheter" hör till nya begrepp 2017. Båda är produkter av Trump och hans styre. Alternativa fakta myntades av Trumps rådgivare Kellyanne Conway när hon försvarade pressekreterarens felaktiga påståenden om hur stor publiken var vid Trumps installation.

"Fejkade nyheter" är ett knepigare, tvetydigt begrepp. Å ena sidan kan det syfta på exempelvis ryska vilseledande uppgifter som aktivt sprids på nätet, eller på nyheter från traditionella medier som bland andra Trump hävdar är lögnaktiga. Ett besläktat nyord på årets lista är "postfaktisk", som beskrivs som "en tidsanda där man inte längre baserar argument och beslut på fakta".

Skogsbad som kontrast

Nätpropaganda var bara ett av flera internetfenomen som fortsatte att forma vårt samhälle. Alla ord på listan är inte nya men har varit särskilt vanliga under 2017, enligt Språkrådet och Språktidningen. Ett inte helt nytt ord, som ändå ligger i tiden, är viralgranska, att faktagranska uppgifter som sprids på nätet. Ett annat är doxa (från ordet dokument), att publicera känslig information om en person på nätet.

Som kontrast och kanske reaktion återfinns ordet skogsbad, ett 1980-talsbegrepp från Japan som innebär att "gå ut i skogen och öppna sina sinnen".

Pinsamt på engelska

Fidget spinner var 2017 års fluga. Och när de (företrädesvis) unga inte snurrade på dessa fingersnurror kunde de plötsligt utbrista: "Cringe". Svenskans "skruva på sig" eller "känna pinsamhet" räckte liksom inte längre till för att uttrycka skammens rodnad.

Alltför många mäns mindre smickrande egenskaper var inte bara i fokus för #metoo. Bland nyorden finns också killgissa, att låta som om man vet vad man pratar om fastän man bara gissar.

Hela listan över nyord 2017 från Språkrådet och Språktidningen:

Alternativa fakta, blockkedja, blorange, bonus malus, cringe, dabba, direktare, doxa, döstäda, expresskidnappning, fejkade nyheter, fidget spinner, framtidsfullmakt, funktionsrätt, grit, halalturism, hyberavdrag, inrymning, killgissa, klickfarm, knäprotest, kombucha, kompetensutvisning, #metoo, omakase, pansexuell, plogga, poddtaxi, postfaktisk, rekoring, renovräkning, sekundärkränkt, serieotrohet, skogsbad, snubbelsten, spetspatient, veganisera, viralgranska.

Källa: Språkrådet
Ett nyord behöver inte ha gjort sin debut under året, det kan också ha varit särskilt vanligt förekommande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista